Kedjeguide - Tips och trix

I denna guide kommer vi gå igenom allt du behöver veta om kedjor till din cross, ATV, elscooter eller elcykel.

  1. Hitta rätt kedja till ditt fordon
  2. Underhåll av kedjan

1. Hitta rätt kedja till ditt fordon

Att välja rätt storlek på kedjan till din fyrhjuling, cross eller elscooter är avgörande för att säkerställa optimal prestanda och livslängd för ditt fordon. En korrekt matchad kedja minskar risken för olyckor, förbättrar accelerationen och ökar den allmänna tillförlitligheten i ditt fordon. Här är en guide för att hjälpa dig att välja rätt storlek på kedjan till din ATV, cross eller elsparkcykel.

Förstå Kedjestorlek och Specifikationer

Kedjestorleken refererar till tre huvudsakliga dimensioner: pitch, rullens diameter och inre bredd. Pitch är avståndet mellan nitarna i kedjan och är den viktigaste faktorn att överväga när du väljer kedjestorlek.

De vanligaste kedjestorlekarna för fyrhjulingar och crossmotorcyklar mellan 70cc - 250cc är 420, 428, 520 och 530.

För mindre crossar, ATVer och elscootrar är de vanligaste kedjestorlekarna 25H eller T8F.

Pitch: Pitchstorleken anger avståndet mellan kedjans nitar i tum. Till exempel, en 520 kedja har en pitch på 5/8 tum.

Rullens diameter: Detta är diametern på kedjans rullar och är relaterad till kedjans hållbarhet.

Inre bredd: Detta är bredden på det utrymme där kedjelänkarna passar över drevet. En korrekt inre bredd är viktig för att kedjan ska kunna röra sig smidigt och inte bli för tight eller för lös.

Hur väljer jag rätt kedja?

Börja med att kontrollera kedjan som sitter på ditt crossen, fyrhjulingen eller el-scootern. Många gånger står modellbeteckningen instansad på en eller flera av kedjans länkar.

Exempel på en kedja med instansad modellbeteckning, modell 428.

Hur mäter jag kedjan?

Om det inte finns någon modellbeteckning instansad på kedjan behöver du mäta kedjan. Nedan finner du en guide för de olika måtten på en kedja.

Hur mäter jag längden på kedjan?

Längden på kedjan mäts genom att räkna antalet rullar (av vissa kallat länkar). Hur du räknar antalet rullar framgår i bilden nedan.

Om du inte hittar en kedja som matchar exakt med antalet rullar som du har på din gamla kedja rekommenderas att köpa en längre kedja, d.v.s en kedja med fler rullar än den gamla kedjan. Det är lättare att korta ner en för lång kedja än att förlänga en för kort kedja.

2. Underhåll av kedjan

Att underhålla kedjan på ditt fordon är en viktig del av fordonets regelbundna skötsel och är avgörande för att säkerställa dess prestanda och förlänga dess livslängd. Här är en steg-för-steg-guide för att underhålla kedjan på din cross.

Regelbunden Rengöring
  • Rengör kedjan efter varje användning, speciellt om du har kört i smutsiga eller leriga förhållanden. Använd en kedjerengörare eller en mild rengöringslösning och en mjuk borste för att avlägsna smuts, grus och annat skräp som kan ha fastnat.
  • Skölj kedjan noggrant med vatten (om din rengöringslösning kräver det) och se till att all rengöringsmedel och smuts är borta.
  • Torka kedjan helt med en ren trasa eller låt den lufttorka innan du applicerar smörjmedel.
Smörjning
  • Applicera ett kvalitetssmörjmedel speciellt utformat för cross eller ATV kedjor. Dessa smörjmedel är designade för att tränga in i kedjans rörliga delar och skydda mot slitage, rost och korrosion.
  • Spraya smörjmedlet jämnt längs hela kedjan medan du roterar bakhjulet för att säkerställa att smörjmedlet fördelas jämnt.
  • Låt smörjmedlet absorberas i några minuter innan du använder fordonet igen.

Champion Chain Lube 400ml