• Fri frakt över 4000 kr
  • Lager i Sverige
  • Snabb leverans
  • Hemleverans
  • Delbetalning - Räntefritt upp till 12 mån
ATV - Köp fyrhjuling billigt online hos Fungarage

ATV

ATV eller All Terrain Vehicle kallas även Fyrhjuling eller Quad Bike. Fordonet är i grunden ett arbetsfordon som till en början utvecklades för bönder. Med tiden har det blivit lika mycket ett nöjesfordon. Idag finns båda förgreningarna, maskiner för tungt jordbruksarbete och lekfordon för stora som små.

Vad är en ATV?

En fyrhjuling är en maskin med fyra hjul med grova däck, styre, handgas och hög framkomlighet i oländig terräng. Man sitter grensle över en sadel och eventuell passagerare sitter bakom föraren. De är utformade för att hantera ett brett spektrum av terrängtyper, inklusive terrängstigar, grusvägar och till och med snö. Att åka ATV är även en rolig och spännande upplevelse så de används lika mycket som nöjesfordon.

Fyrhjulingar för olika användningsområden

ATV-fyrhjulingar är mycket mångsidiga. De kan användas för en mängd olika ändamål, från att utforska bergen till att arbeta på gården. De är också utmärkta för rekreation och fritidsaktiviteter, som att ta sig ut på en spännande tur med vänner eller familj.

Har du en gård, mark eller skog så är en fyrhjuling oumbärlig för det dagliga jobbet. Det är även vanligt att fyrhjulingar används där man utför skötsel- och anläggningsarbete på till exempel en friluftsanläggning.

Jakt är ett annat exempel på sysselsättning där en sådan här maskin är otroligt smidig och bra. Dessa fyrhjuliga fordon är utrustade med kraftfulla motorer och tuffa däck som gör dem idealiska för att ta sig fram i terräng som annars skulle vara svåra att nå.

Utöver detta är de ett ypperligt fordon för rekreation för att till exempel utforska naturen, uppleva spänning och äventyr men även att tävla med.

Fördelar med ATV

Det finns många fördelar med att äga och använda en ATV.

Stark och smidig

Dess stadiga och starka egenskaper tillsammans med sin smidighet gör dem ypperliga för tungt arbete samt att verka i otillgängliga områden.

Lättkörd

Eftersom de har fyra hjul ger de en stabilitet som är överlägsen. Dessutom är de ofta automatväxlade och väldigt lätta att framföra. En nybörjare behöver egentligen bara hålla reda på gas, broms och styrning. Detta gör att nästan vem som helst kan köra, både gammal som ung. Således har fordonstypen ATV blivit populär som rekreationsfordon.

Fysisk träning

Beroende på hur ofta man kör och vilken körstil man har så kan även hälsan gynnas. Du engagerar både bål, armar och ben och du kan förbättra både koordination, balans och reaktion genom att köra fyrhjuling.

Lagar och regler för ATV

Vid jord- och skogsbruk eller snöunderlag får fyrhjulingar framföras i terräng såvida man inte orsakar någon skada på skog och mark. Är det en oregistrerad maskin måste körning ske på inhägnat område. Du måste även ha hjälm och ha rätt förarbehörighet.

Med rätt dispens och behörighet kan man säga att framförande av motordrivet fordon får ske på barmark, snötäckt skogsmark och snötäckt jordbruksmark. Istäckta områden är likställt snötäckt terräng.

Att köra ute i terrängen kan du förenklat göra om du

  • utför viss yrkesutövning, till exempel är läkare eller veterinär 
  • hämtar fälld björn, älg, hjort eller vildsvin 
  • arbetar inom vilthägn i direkt samband med uppfödning av djur 
  • utför skötsel- och anläggningsarbete inom park-, idrotts- eller friluftsområden
  • tävlar på speciellt anordnade tävlings- eller övningsområden

Som terräng räknas t.ex. skogsmark, myrar, åkrar, ängar, hagar, parker och golfbanor, stigar, motionsspår och vandringsleder.

Enskild väg eller skogsbilväg räknas inte som terräng.

Köra ATV i trafiken

Ett terrängfordon får framföras på enskild väg och korsa allmän väg (i 20km/h). En vägregistrerad fyrhjuling får köras på allmän väg enligt angiven hastighetsbegränsning.

Vad är en vägregistrerad ATV

För att framföra detta fordon gäller samma regler som för motorcykel. Du ska ha rätt behörighet på ditt körkort. Fordonet har besiktningsplikt och ska vara registrerat. Hjälm är obligatoriskt.

Fyrhjulingar för barn

En ATV för barn kan vara en ypperlig inkörsport till motorsport innan de har tillräcklig balans och känner sig säkra nog att till exempel köra motocross. Dessa fordon är mindre och har mycket lägre effekt än sina större syskon. De är automatväxlade ibland med olika hastighetslägen förinställda, och vissa har justerbar gas. Ofta har de “killswitch” antingen i form av en snodd man fäster kring handleden som stoppar maskinen om barnet ramlar av, men vissa har även fjärrkontroll för föräldern så denna kan stänga av fordonet på distans. En del har även Geo-fence vilket innebär att maskinen stängs av om föraren åker utanför en viss given radie.

Vilken fyrhjuling ska jag välja?

Det finns egentligen två varianter av ATV att ta ställning till när man väljer maskin. Ska det vara ett arbetsfordon eller ett rekreationsfordon. Naturligtvis förekommer undantag i bägge segmenten men generellt gäller följande:

Arbetsfyrhjuling

En arbetsfyrhjuling har lite kraftigare utförande och kommer ofta med till exempel lastgaller för transport av till exempel foder el.dyl. De har även hög- och lågväxel samt fyrhjulsdrift för bättre framkomlighet.

Jordbrukare, markägare och andra utomhusarbetare använder terränghjulingar för att transportera utrustning, foder och förnödenheter till avlägsna områden. Detta är ett praktiskt och kostnadseffektivt sätt att få arbete utfört i oländig terräng.

Rekreationsfordon

En rekreationsmaskin för lek och tävling däremot är oftast bakhjulsdriven och har i stället olika hastighetslägen. De ser lite sportigare ut men kan även komma i utföranden som påminner om arbetsfyrhjulingar, vilket kan uppskattas då ett barn till exempel vill vara med och hjälpa till på gården.

Förbränningsmotor

En bensindriven ATV ger hög prestanda vilket gör dem lämpliga för tuffa terränger och krävande situationer. De har även högre dragkapacitet än en eldriven motsvarighet.

Räckvidden är högre än hos en eldriven ATV. Det bör man ta i beaktning om man vet med sig att turerna eller arbetsuppgifterna kommer kräva att man är ute en längre tid.

Eftersom det i princip bara är att tanka när bränslet är slut så uppskattas det av flera anledningar. Vid arbete är det bra att kunna hålla kontinuitet i sina dagliga uppgifter. Vid rekreationsköring eller tävling är det även uppskattat då man kan köra när man vill och hur länge man vill i stället för att vänta på laddning av batteri.

Elmotor

Eldrivna ATV gör ett mindre avtryck på miljön då det inte använder sig av fossila bränslen som bensin eller diesel. De minskar markant utsläppen av koldioxid och skadliga partiklar, vilket är bra om du vill göra en insats för miljön.

Elfyrhjulingar är betydligt mycket tystare än sina bensindrivna släktingar, detta uppskattas så klart vid körning i naturreservat eller där grannar kan störas.

Låga driftkostnader är även det en av fördelarna med eldrivet.

Generellt kräver en elfyrhjuling något mindre underhåll än en med förbränningsmotor, vilket på sikt kan innebära lägre kostnader.

En elmotor ger snabbare respons och har högre acceleration än en förbränningsmotor, vilket kan vara till nytta i olika situationer.

Köp fyrhjuling online med hemleverans

FunGarage har sitt lager i Västerås och kan således leverera snabbt och även kostnadsfritt (vid köp över en given summa) till hela landet. Vi erbjuder även hjälp med den slutmontering som kan vara nödvändig. Väljer du till detta kan du njuta av att få en färdigmonterad och komplett maskin levererad direkt hem till din dörr!

Tillbehör och reservdelar till ATV

Hos oss kan du hitta mängder av tillbehör till din ATV. Från mjuka och hårda packlådor, gevärshållare, vindruta, plog, sandspridare, lastgaller, olika typer av kärror och vagnar till vinschar etc.

FunGarage lagerhåller eller har tillgång till reservdelar till alla fyrhjulingar i sortimentet. Så skulle du vilja uppgradera din maskin eller om olyckan varit framme så finns hjälp att få.

Underhåll av ATV

Precis som med vilket fordon som helst bör man vara noga med underhåll. Rengör kontinuerligt fordonet och smörj delar som ska röra sig. Förvara fordonet på ett lämpligt ställe skyddat mot väder och vind. Allt för att förlänga livslängden på maskinen. Med jämna mellanrum är det bra att kontrollera bultar, skruvar och muttrar ifall de behöver dras åt. Håll även efter motoroljan och dess nivå.

Vid leverans kan det vara bra att efterdra skruvar och bultar som vid transport kan ha påverkats av vibrationer. Eventuell transportolja skall tömmas och bytas mot lämplig motorolja.

Vanliga frågor och svar

Var får man köra ATV?

För att framföra en ATV på allmän väg ska den vara vägregistrerad.

Oregistrerade fyrhjulingar får framföras på inhägnat område.

Behöver man körkort för att köra fyrhjuling?

För en ATV som klassas som Terränghjuling krävs B-körkort.

En ATV i klassen Motorcykel kräver B-körkort.

För fyrhjulingar med klasserna Traktor A och Traktor B krävs AM-kort respektive B-kort.

Får man skjutsa någon på en fyrhjuling?

De flesta registrerade fyrhjulingar tillåter passagerare. Detta står angivet i registreringsbeviset. Där står även regler för eventuellt släp.

Hur mycket kostar en fyrhjuling?

Priset på en fyrhjuling varierar beroende på typ och specifikationer, men en sportig ATV kostar vanligtvis mellan 50 000 och 150 000 kr. Dessa modeller har ofta en motor med en slagvolym på 650 till 850cc och karakteriseras av hög motoreffekt. Medianpriset för en sportig fyrhjuling är ungefär 90 000 kr.

Filtrera på

Urval

Drivning

Cylindervolym

Maxhastighet

Startanordning

Tändning

Växellåda

Favoriter
Inga favoriter tillagda
Navigera
Konto