• Fri frakt över 4000 kr
 • Lager i Sverige
 • Snabb leverans
 • Hemleverans
 • Delbetalning - Räntefritt upp till 12 mån
Moped - Köp EU-moped klass 1 & 2 hos Fungarage.se

Moped

Mopeden har funnits med oss länge och har anor ända tillbaka till 50-talet. Då betraktades den som ett billigt fordon för vanligt folk. Populariteten lät inte vänta och snart stod varenda 15-åring och suktade i cykel- och sportbutiken efter en magisk maskin som skulle göra livet roligare och enklare. Och även om maskinerna i sig utvecklats enorm sedan kanske dess grundsyfte kvarstår -  En moped är ett smidigt färdmedel till ett bra pris för vanligt folk.

 

Vad är en Moped?

En moped är ett färdmedel som i princip är en motordriven cykel. Två hjul, styre och sadel. Mopeden finns i otaliga varianter, färger och designer, men i grunden är det ett tvåhjuligt motorfordon för en eller två personer. Styret har ett gashandtag på höger sida och även handbromsar, ett på vardera handtag. Uppe på styret sitter även två backspeglar. Fram och bak sitter belysning och på vardera sidan av fordonet finns även blinkers. Helljus och blinkers manövreras via en knapp vid ett av handtagen. I mitten av styret sitter mätare för hastighet, bränslenivå, färdmätare etc. De flesta mopeder är automatväxlade med elstart idag för mer smidighet. De drivs på antingen bensin eller el. De är bekvämt dämpade med stötdämpare fram och bak samt att däcken ger goda vägegenskaper och komfort. Även sadeln brukar vara bred och bekvämt vadderad. Beroende på modell finns plats för antingen förare eller förare plus en passagerare. Under sadeln finns utrymme för mindre tillhörigheter.

 

Moped för olika användningsområden

Mopeder är mycket mångsidiga. De kan användas för en mängd olika ändamål, från att utforska staden, bygden eller för pendling till och från jobb eller skola. På sommaren är det populärt att ta mopeden för att göra utflykter till någon fin sjö för bad och grillning. De är också utmärkta för transport av mindre varor. Du kan lätt välja till och montera på olika typer av packboxar baktill om du till exempel vill kunna göra matleveranser, typ pizza eller kebab.

 

Fördelar med Moped

Det finns många fördelar med att äga och använda en Moped:

 

Bekväm och smidig

Mopeden tar relativt liten plats att parkera/förvara. Den är lätt att hoppa på för att snabbt dra iväg för ärenden eller nöje. Du slipper bilköer och kan ta dig fram i tex innerstan mycket smidigt. Parkeringar är även det lättare att hitta för en mopedist. Är det en bensinmoped så tankar du enkelt (98 oktan rekommenderas) på vilken bensinmack som helst. Är det en elmoped så laddar du enkelt i ett vanligt eluttag.

 

Lättkörd

Generellt kan man säga att om man kan cykla så kan man köra moped. Det är mycket intuitivt för en cyklist att köra en moped. Balanstekniken är identisk och positionen är även den samma, att man sitter framåtvänd med händerna på ett styre. Är man helt och hållet novis kan man dock träna lite på hur mopeden svarar på gas och broms, lära sig var de olika reglagen sitter som tex blinkers. Det kan även vara bra att vänja sig lite med att bära en hjälm som sluter lite tätare kring öron och även smalnar av synfältet en aning.

 

Fysisk nytta

Beroende på hur ofta man kör och vilken körstil man har så kan även hälsan gynnas. Du kan förbättra både uppmärksamhet, koordination, balans och reaktion genom att köra moped.

 

Lagar och regler för Moped

Det finns några saker man måste förhålla sig till vad det gäller lagen när man ska köra moped:

 

Moped klass 1 även kallad EU-Moped

Klass 1 mopeden kallas både EU-moped och 45 moped. Denna typ av moped får ej köras på motorvägar eller cykelbanor. Skjutsar du någon baktill så krävs hjälm för även för passageraren.

 

Moped klass 2

Moped klass 2 får framföras i stort sett överallt, vanliga vägar, på gator, cykelbanor - men ej på motorväg.

 

Köra Moped i trafiken

Förenklat gäller att moped får framföras på alla vägar utom motorväg. Klass 2 moped får dessutom köras på cykelbanor. Självklart måste man vara extra vaksam när man kör ett motorfordon och ha koll på sig själv och sina medtrafikanter. Hjälmen plus motorljudet kan påverka förarens förmåga att uppfatta ljudet från omgivande trafik.

 

Vilken moped ska jag välja?

Det finns egentligen två varianter av moppe att ta ställning till när man väljer maskin. Vilken behörighet har jag - får jag köra 25 moped eller 45 moped? Vi reder ut:

 

Moped klass 1

Detta fordon får framföras i max 45km/h. Hjälm är ett krav och ett EU-mopedkörkort med AM-behörighet. Har du redan bilkörkort fungerar det bra. Mopeden måste ha registreringsskylt bak och vara minst trafikförsäkrad.

 

Moped klass 2

Moped klass 2 kallas även 25 moped. Det finns två olika klass 2 mopeder:

 • En som inbegrips av de svenska äldre reglerna, den får göra 30 km/h.
 • Den andra är den EU-godkända modellen, den får göra 25 km/h.

Bägge kräver att du har hjälm samt förarbevis moped klass 2, körkort eller traktorkort. Fyllde du 15 före första oktober 2009 (091001) så behöver du inget förarbevis överhuvudtaget.

 

Förbränningsmotor

En bensindriven moppe ger hög prestanda vilket gör dem lämpliga för lite mer utmanande färder och krävande situationer. De har även högre lastkapacitet än en eldriven motsvarighet.

Räckvidden är högre än hos en eldriven moped. Det bör man ta i beaktning om man vet med sig att turerna kommer kräva att man är ute en längre tid.

Eftersom det i princip bara är att tanka när bränslet är slut så uppskattas det av flera anledningar. Vid arbete är det bra att kunna hålla kontinuitet i sina dagliga uppgifter. Vid nöjeskörning är det även uppskattat då man kan köra när man vill och hur länge man vill i stället för att vänta på laddning av batteri.

 

Elmotor

Eldrivna mopeder gör ett mindre avtryck på miljön då det inte använder sig av fossila bränslen som bensin eller diesel. De minskar markant utsläppen av koldioxid och skadliga partiklar, vilket är bra om du vill göra en insats för miljön.

Elmoppar är betydligt mycket tystare än sina bensindrivna släktingar, detta uppskattas så klart vid körning i tätbebyggelse eller nattetid.

Låga driftkostnader är även det en av fördelarna med eldrivet.

Generellt kräver en elmoppe något mindre underhåll än en med förbränningsmotor, vilket på sikt kan innebära lägre kostnader.

En elmotor ger snabbare respons och har högre acceleration än en förbränningsmotor, vilket kan vara till nytta i olika situationer.

 

Köp moped online med hemleverans

FunGarage har sitt lager i Västerås och kan således leverera snabbt och även kostnadsfritt (vid köp över en given summa) till hela landet. Vi erbjuder även hjälp med den slutmontering som kan vara nödvändig. Väljer du till detta kan du njuta av att få en färdigmonterad och komplett moped levererad direkt hem till din dörr!

 

Tillbehör och reservdelar till mopeder

Hos oss kan du hitta mängder av tillbehör till din moped. Från packboxar och försäkringsgodkända lås till hjälmar.

FunGarage lagerhåller även eller har tillgång till reservdelar till alla mopeder i sortimentet.

 

Underhåll av moped

Precis som med vilket fordon som helst bör man vara noga med underhåll av sin moped, om man vill att den ska hålla länge. Rengör kontinuerligt fordonet och smörj delar som ska röra sig. Förvara fordonet på ett lämpligt ställe skyddat mot väder och vind. Allt för att förlänga livslängden på maskinen. Med jämna mellanrum är det bra att kontrollera bultar, skruvar och muttrar ifall de behöver dras åt. Håll även efter motoroljan och dess nivå.

Vid leverans kan det vara bra att efterdra skruvar och bultar som vid transport kan ha påverkats av vibrationer. Eventuell transportolja skall tömmas och bytas mot lämplig motorolja.

 

Vanliga frågor och svar

Var får man köra moped?

För att framföra en ATV på allmän väg ska den vara vägregistrerad.

Oregistrerade fyrhjulingar får framföras på inhägnat område.

 

Får man köra moped utan körkort?

Finns det mopeder för dem utan körkort? Låt säga att du tänker köpa en moppe till någon och denne inte har körkort, då finns inte jättemånga att välja bland. Det krävs i stort sett alltid minst ett förarbevis för att få framföra moped. Förenklat gäller följande:

 • EU-moppe (Moped klass 1): körkort med AM-behörighet.
 • Moped klass 2: förarbevis. Undantag om du fyllt 15 år innan första oktober 2009 (091001), då krävs ingen särskild behörighet.
 • Har du vanligt körkort för bil (B-körkort) får du även köra moped.


 

Även om allt fler vuxna med vanligt körkort börjar använda moped, så är det ändå bland unga utan körkort som den stora målgruppen finns. Fler och fler över 18 med körkort skaffar moppe, men så klart är det flest yngre som kör fortfarande. För dem gäller AM-förarbeviset, det krävs för att få köra Moped klass 1 (EU-moppe).

Det här gäller för AM-körkortet, som du behöver för att köra EU-moped (klass I):

 • Ansöka körkortstillstånd
 • Syntest
 • Mopedutbildning på t.ex. en trafikskola

 

Får man skjutsa någon på en moped?

Ja det får man. För klass 1 så krävs hjälm för även för passageraren.

Vill du skjutsa barn på din klass 2 moppe går det bra. Samtliga åkare måste ha hjälm. Är du minst 15 år får du skjutsa ett barn under 10 år. Är du minst 18 år får du skjutsa 2 barn under 6 år.

Vad kostar en moped?

Priset på en ny moped varierar beroende på typ och modell. En ny EU-moped (klass I) kostar mellan 15 000 och 30 000 kronor, medan en moped klass II oftast ligger mellan 11 000 och 20 000 kronor. För begagnade mopeder kan priset vara betydligt lägre, ibland under halva nypriset.

Får barn åka med på moped?

Barn får åka med på moped om vissa villkor uppfylls. För moped klass I krävs att mopeden är besiktad och godkänd för passagerare. Det finns inget lagkrav på särskilda barnsäten, så det är bäst att rådgöra med en mopedhandlare för lämpliga modeller. För moped klass II gäller samma regler som för cyklar; det är tillåtet att skjutsa barn om det finns en avsedd och säker plats för detta.

Filtrera på
Favoriter
Inga favoriter tillagda
Navigera
Konto