• Fri frakt över 4000 kr
  • Lager i Sverige
  • Snabb leverans
  • Hemleverans
  • Delbetalning - Räntefritt upp till 12 mån

Löpband

Löpband har blivit några av de mest populära träningsmaskinerna på marknaden. Och med en god anledning! För det första låter de dig hålla dig i form, även utan att behöva gå utomhus. Men ännu viktigare, löpbandsträning kan gynna din hälsa, både mentalt och fysiskt!

Det stämmer! Denna konditionsträningsutrustning erbjuder flera hälsofördelar. Så om du precis har börjat din hälsoresa är löpbandsträning ett utmärkt alternativ. Här är 7 sätt som ett löpbandsträning kan påverka din hälsa!

Förbättrar hjärthälsa

Löpband ger enastående kardiovaskulära övningar, som avsevärt kan förbättra din hjärthälsa. Tack vare deras förmåga att hålla konstant hjärtfrekvens under hela träningen.

Om du har högt kolesterol eller kardiovaskulära problem kan detta vara mycket fördelaktigt. De kan hjälpa till att diagnostisera hjärtproblem som hjärtsjukdomar och artärblockeringar. Under normala omständigheter kanske din kropp inte uppvisar symtom på dessa hjärtsjukdomar. Men när de utsätts för press genom ett träningspass kommer dessa symtom att visas.

Löpbandsarbete är en aerob/konditionsträning. Studier visar att aerob träning kan minimera risken för hjärtsjukdomar. Dessutom kan de stärka dina hjärtmuskler. Detta hjälper till att sänka blodtrycket och gör att hjärtat kan pumpa blod mer effektivt. De flesta läkare rekommenderar aerob träning till personer som lider av hjärt-kärlsjukdomar.

Kardiovaskulär träning kontrollerar kolesterolnivåerna i blodet, vilket förhindrar blockering av artärer. De ökar högdensitetslipoprotein och minskar lågdensitetslipoprotein i blodet.

Viktminskning

Att jogga eller springa på ett löpband hjälper till att gå ner i vikt samt att bränna fett snabbt och effektivt. Ändå är det lättare för dina knän och leder än att springa utomhus. Detta är den mest populära fördelen med att träna på ett löpband. Dessutom bränner dessa träningspass kalorier i en snabbare takt än andra aeroba övningar. För att bränna kalorier ännu snabbare behöver du bara springa längre och snabbare på maskinen.

Ett annat bra sätt att minska kroppsfettet säkert och snabbt är genom HIIT-träning. Detta betyder inte att träning med lägre intensitet inte hjälper dig att gå ner i vikt. Du kommer dock inte att se resultat lika snabbt som med HIIT-körning.

Forskning föreslår 150 min träning med måttlig eller 75 min intensiv träning per vecka. I en annan studie måste du jogga eller gå på ett löpband i cirka 4 miles för att bränna 400-600 kalorier.

Stärker dina muskler

Löpband används mest för konditionsträning. Den här träningsmaskinen kan dock användas för att öka din kardiovaskulära hälsa mer. Den är idealisk för att stärka dina muskler, inklusive sätesmuskler, lår och vader.

Med löpbandsträning kan du alltid optimera passen för att passa dina mål. Om du till exempel lutar löpbandet kommer det att sträcka ut vaderna och sätena hårdare. Detta kommer att hjälpa till att tona och bygga muskelmassa i dina skinkor, ben och lår.

Kom ihåg att löpbandsträning engagerar olika muskelgrupper i din kropp. Förutom benmusklerna kommer länd- och magmuskler att vara engagerade under träningen. Med andra ord kommer löpbandsträning att tona din mage också.

Slutligen får du lätta styrketräningar för din rygg, axlar och armar. Detta kommer att hända när du svänger med armarna medan du springer på maskinen. För att öka träningsintensiteten ytterligare, håll vikterna medan du tränar på löpbandet.

Mental hälsa

En studie om effekterna av fysisk aktivitet på mental hälsa publicerades i Lancet. Denna studie fokuserade specifikt på depression. Rapporten visade att vanliga motionärer hade färre dagar av depression per månad.

I en annan studie gick personer som lider av depression på löpbandsmaskiner under 30-minuterspass. Efter 10 dagar rapporterar alla deltagare en avsevärd minskning av depressionssymtom. Detta visar att träning kan ha en betydande inverkan på humöret och mental hälsa i allmänhet.

Att delta i fysiska aktiviteter som löpning på löpband utlöser frisättningen av endorfiner. Dessa är lyckkemikalier som frigörs av nervsystemet. Som ett resultat förbättras ditt humör, medan tecken på stress, depression och ångest minskar.

Dessutom kan träning öka hjärnans känslighet för hormonerna noradrenalin och serotonin. Dessa hormoner är kända för att lindra depression och stresssymptom.

 

Förbättrar din hjärnhälsa och minne

När du når 30 års ålder börjar tankebearbetningshastigheten och minnesåterkallelsen minska. Detta beror på minskat antal hjärnceller och informationsöverförande neuroner. Av denna anledning kan det ta längre tid att komma ihåg namn eller lära sig nya saker i en ålder. Forskare har visat att träning kan förbättra hjärnans funktion och förhindra minnesförlust.

För att bekräfta denna hypotes presenterade 55 äldre vuxna MRT-skanningar för analys. Efteråt utvärderades deras hälsa, inklusive kardiovaskulär kondition. De starkaste deltagarna hade färre minskningar i de temporala, frontala och parietala hjärndelarna. Detta visade tydligt att de hade mer robust hjärnvävnad.

För det första ökar kardiovaskulära aktiviteter hjärtfrekvensen. Detta främjar förflyttningen av syresatt blod till hjärnan.

Detta stimulerar produktionen av hormoner som uppmuntrar hjärnceller att växa. Att delta i fysiska aktiviteter har visat sig hjälpa hippocampus att växa. Denna hjärndel hanterar alla aktiviteter relaterade till minne och inlärning. Regelbunden träning kan också minska förändringar som orsakar schizofreni och Alzheimers sjukdom.

Hjälper till att reglera blodsockret

Bristen på regelbunden motion är en av de främsta orsakerna till kroniska sjukdomar som diabetes. Därför kan regelbunden löpbandsträning minska risken för dessa sjukdomar. Det är också en viktig aspekt för att reglera insulin, särskilt hos patienter med diabetes mellitus typ-2. Insulin hänvisar till det hormon som hjälper kroppens celler att omvandla blodsocker till energi.

För att visa vilken roll fysiska aktiviteter har för att förebygga diabetes, genomfördes en studie. Det involverar mer än 3000 deltagare med hög risk att få diabetes. Deltagarna gick i 150 minuter varje vecka i 3 år. I slutet av denna forskning hade varje individ gått ner 12 till 15 pund. Ännu viktigare, deras risk för diabetes hade minskat med upp till 58 %.

På samma sätt sänker blodlimnivåerna hos diabetespatienter att träna regelbundet på ett löpband. Att träna på en träningsmaskin i mer än 20-minuterspass gör att levern frisätter glykogen. Muskler använder denna glukos för att producera energi. Detta minskar de totala nivåerna av blodsocker i din kropp.

Regelbundna träningspass på löpband kan också öka insulinkänsligheten. Detta hänvisar till ett tillstånd där människokroppen misslyckas med att använda insulin på rätt sätt. Observera att insulinkänslighet kan förekomma hos diabetiker och icke-diabetiker.

Olika studier har hävdat fördelarna med fysisk aktivitet på insulinkänslighet. I en studie tränade 28 kvinnor med typ 2-diabetes aerob träning i fyra månader. De tränade i 40-60 minuter, 3 dagar i veckan. Enligt denna studie ökade träningspassen sin insulinkänslighet med cirka 20 %.

Förbättrar sömnkvaliteten

Att springa eller gå på löpband kan hjälpa dig att sova bättre på natten. Det beror på att kardiovaskulära aktiviteter ökar frisättningen av melatonin. Detta är sömnhormonet som hjälper dig att sova bättre.

När det gäller sömnkvalitet leder nybörjarpass på löpband till energiutarmning. Detta stimulerar den terapeutiska processen under sömnen. Dessutom leder träning till en ökning av din kroppstemperatur. Detta hjälper till att minska under sömnen, vilket förbättrar sömnkvaliteten.

Rapporter från flera studier har hävdat att träning förbättrar sömnkvaliteten. I en studie ägnade 17 personer med sömnlöshet sig till fysisk aktivitet i 16 veckor. Deltagarna sov bättre och längre än den kontrollerade gruppen.

Slutsats

Att springa eller gå på ett löpband kan förbättra din hälsa i nästan alla aspekter. Dessa övningar kan hjälpa dig att slappna av, gå ner i vikt och minska tecken på depression. På samma sätt kan de minimera symtom på stress, ångest och mental spänning.

Filtrera på
Favoriter
Inga favoriter tillagda
Navigera
Konto